Vinograd

Umetnost Koja Se Pije

230 km južno od Beograda, u selu Donje Zleginje u Župi aleksandrovačkoj, na porodičnom imanju Botunjac, nastaju vrhunska vina Botunjac, koja su neobičan spoj tradicije, tehnologije i ljubavi prema večnom piću.

Magični Sastojak Hiljadu Godina Star

Unikatni sastojak ovih vina je samo zemljište. Vina Botunjac se rađaju u vinogradima, koji se prostiru na zemljištu Hrašnjaci (iskrčena hiljadugodišnja hrastova šuma) koje vinu i grožđu daje jedinstven i poseban kvalitetSesir

Tajni Recept Sačuvan Na Oproštajnom Pismu

Na staroj, požuteloj karti (dopisnici) koju je deda Dragomir 1942. godine poslao, iz logora, iz Nemačke, napisano je “uputsvo” kako da njegova porodica proizvede crno vino iz berbe 1942. Ovo uputstvo koristim i ja danas kao tajnu za proizvodnju mog vina “Pino Botunjac”, spajajući ga sa naukom, tradicijom i zlatnim pravilima prirode.

Tradicija Vek Duga

Vinova loza se u porodici gaji od kada je stigla u Župu. Deda Vučko i otac Slavimir, koji sada vino piju sa anđelima, bili su čuveni vinogradari i vinari. I deda po majci, Dragomir, takodje je bio vinar i vinarski trgovac. Danas, tu tradiciju produžava Kosta Botunjac, za koga kažu da je najbolji slikar među vinarima, i najbolji vinar među slikarima.

Bure

Vinogradi se nalaze iznad porodične kuće i podruma, i po načinu na koji su zasađeni veoma su specifični. Naime, da bi se osigurao kvalitet roda, redovi vinove loze zasađeni su na razdaljini od tri metra. Pored toga, Kosta Botunjac dodatno smanjuje prinose tako što još neposredno posle cvetanja uklanja skoro 50% prinosa, a grozdove uklanja i kasnije. Takođe se u proizvodnji primenjuje i nauka, ali samo u okvirima zlatnih pravila prirode. Vinogradi su od podruma udaljeni 300m i nalaze se na 30m većoj nadmorskoj visini, tako da se proizvodnja od berbe, maceracije, fermentacije, taloženja i pretakanja, pa sve do čuvanja i negovanja vina, odvija na različitim visinskim stanicama. Ne koriste se pumpe, sva pretakanja i premeštanja vina odvijaju se prirodnim padom, sistemom spojenih sudova. U preradi se ne koriste kvasci, enzimi i ostala enološka sredstva. Ukratko, tako nastaje Pino Noar, crveni kralj Burgundije ili Crni Burgundac, kako ga mi nazivamo, jedinstveno, razigrano i posebno vino. Izazov je bio veliki, jer je sorta nežna i zahtevna i izuzetno se teško uzgaja. Vino se neguje i čuva od 18 do 24 meseci u hrastovim ovinjenim bačvama (ne barik).